slika

19.07.2019

Intervju:Radovan Radulović, izvršni direktor kompanije Montenomaks C&L

“Kompanija Montenomaks Control & Logistics posvećenošću i kontinuiranim radom na unapređenju svojih usluga iz godine u godinu postiže sve bolje poslovne rezultate i gradi prepoznatljiv imidž. Percipirani smo kao kompanija koja je vrijedan oslonac svim klijentima u oblasti logistike, kako u Crnoj Gori tako i van njenih granica,“ kazao je za Glasnik Privredne komore Crne Gore Radovan Radulović, izvršni direktor kompanije Montenomaks C&L.

Od svog osnivanja, 1999. godine, Montenomaks C&L ima kontinuiran razvoj, koji se kretao u pravcu zaokruživanja usluge i postizanja svjetski priznatih standarda.Koje su to usluge koje pružate klijentima?

Radulović: Razvoj kompanije iziskuje velika ulaganja, ali i odgovoran pristup zahtjevima tržišta. Poslovanje usmjeravamo u pravcu svjetskih trendova u oblasti logistike. S tim u vezi se i usluge koje nudimo kreću ka što uspješnijem i savremenijem rješavanju potreba naših klijenata. Zahvaljujući timu eksperata Montenomaksa vršimo usluge integrisane logistike, od transporta,regulisanja carinskih dokumenata i skladištenja, do manipulacije robom (VAS) i distribucije do krajnjeg korisnika.

Naveli ste usluge integrisane logistike kao dio svoje prakse. Šta se tačno podrazumijeva pod terminom “integrisana“ i koje su njene prednosti?

Radulović: Investicija u Distributivno logistički centar u Danilovgradu, u okviru kojeg funkcioniše Carinska ispostava Danilovgrad omogućila nam je da, od 2011. godine, ponudimo tržištu integrisanu uslugu i preuzimanje kompletne brige o robi klijenata, po čemu je Montenomaks jedinstven u Crnoj Gori.

Danas, integrisana logistička usluga Montenomaksa objedinjuje međunarodni transport, carinsko posredovanje, skladištenje, manipulaciju robom i distribuciju do krajnjeg korisnika. Pored toga, Montenomaks nudi i usluge kurirske službe na teritoriji cijele Crne Gore.

Za bezbjednost i kvalitet robe zadužen je tim od 140 odgovornih i stručnih ljudi, koji svojom efikasnošću i energijom Montenomaks čine pouzdanim partnerom na domaćem i regionalnom trzištu.

Šta obuhvata usluga skladištenja i po čemu je Montenomaks C&L vrijedan partner kompanijama kojima su te usluge neophodne?

Radulović: Za mnoge kompanije, skladištenje predstavlja jedan od izazova u lancu dopremanja robe od polazne do krajnje tačke. Kada je riječ o specifičnoj robi koja zahtijeva posebne uslove, od velike važnosti je da ih kompanija koja tu uslugu pruža adekvatno ispuni.

Distributivno logistički centar, gdje je ujedno i sjedište kompanije Montenomaks, nalazi se u Danilovgradu na površini od 20.000 m². Kompanija raspolaže sa 10.500 m² skladišnog prostora, i to 7.000 m² u Podgorici i 3.500 m² u Danilovgradu. Kapaciteti su 10.000 paletnih mjesta u savremenim visokoregalnim paletnim sistemima
(PAL RACK) i 1.500 m² blok lagera za nepaletizovanu robu. Skladišta su opremljena najsavremenijom skladišnom opremom i tehnologijom, uključujući WMS Gold i tehnologiju za komisioniranje robe putem glasovnih komandi – Pick by Voice.

Bez obzira na to o kojoj vrsti robe je riječ, skladišni prostori Mon tenomaksa vam nude opciju skladištenja u ambijentalnom i temperaturnom režimu ( (0°C do +8°C i +10°C do +20°C). Na taj način možemo da ispratimo i sve posebne zahtjeve koje određena kategorija robe može da ima.

U okviru Distributivno-logističkog centra u Danilovgradu registrovano je Javno Carinsko skladište tipa “A” sa dozvolama i primijenjenim standardima za skladištenje svih vrsta roba široke
potrošnje. Zbog čega je takvo skladište važno?

Radulović: U skladu sa Uredbom o sprovođenju carinskog zakona tu se obavljaju poslovi odvajanja robe za parcijalno carinjenje i tranzit, uzimanja uzoraka prema zahtjevima inspekcijskih organa, kao i skladištenja robe do konačnog odobrenja. U zavisnosti od potrebe klijenta, roba se može skladištiti po danu, sedmici ili mjesecu, nakon čega se transportuje u poslovnice Montenomaksa redovnim dnevnim linijama, a odatle distribuira do krajnjeg korisnika, u najkraćem mogućem roku.U svim skladištima su instalirani video i alarmni sistem, kao i fizičko obezbjeđenje, što garantuje sigurnost uskladištene robe u svim našim skladištima. Uskladištena roba je osigurana od svih rizika do pune vrijednosti.

Još jedna od usluga koje nudi kompanija Montenomaks C&L je i zbirni drumski transport. Koliko se crnogorske kompanije odlučuju za ovu uslugu i koje su to situacije u kojima je ovakva usluga najbolji izbor?

Radulović: Zbirni drumski transport znači da se na jednom mjestu skladište sve pošiljke, a onda se u istom kamionu zajedno otpremaju do svojih krajnjih destinacija.Kada se pošiljka isporučuje na više lokacija u zemlji ili regionu, zbirni drumski transport pruža veliku fleksibilnost. U saradnji sa inostranim partnerima, Montenomaks organizuje transport iz svih evropskih destinacija, u roku od 7 radnih dana od trenutka prijema narudžbe, do njene
konačne isporuke. Na godišnjem nivou realizuje se preko 3000
transportovanih pošiljki.

Organizacijom pet redovnih zbirnih linija obezbjeđuje se da pošiljka brzo i sigurno stigne na željenu adresu. Redovne zbirne linije iz Srbije, Bosne, Hrvatske, Kosova i Albanije uključuju 13 vozila sedmično. Iz Zapadne i Centralne Evrope, direktne linije kreću ka Crnoj Gori tri puta sedmično, preko platformi u Austriji i Hrvatskoj.

Više od 20 godina iskustva i preko 60.000 obrađenih predmeta godišnje učinili su Montenomaksprvim izborom kompanija u Crnoj Gori i dokaz da je kompanija na pravom putu razvoja. Kako vidite budućnost kompanije i šta su naredni koraci u razvoju koji bi bili od važnosti za poslovanje crnogorskih kompanija?

Radulović: Kao što sam na početku istakao, Montenomaks je kompanija koja postoji od 1999. godine, a već 14 godina sam na njenom čelu. Stoga, znam da je svaka godina nosila nove izazove, ali i nove ideje koje su kasnije postale uspješna praksa. Siguran sam da vrijeme pred nama koje je u znaku tehnoloških promjena nosi i
nove trendove u oblasti logistike.

Od juna 2017. godine smo postali dio Nelt Grupe koja uspješno posluje na 11 tržišta, na 2 kontinenta. To je učvrstilo poziciju Montenomaksa na domaćem i otvorilo mogućnost i za širenje na inostrano tržište, prvenstveno tržište zemalja u regionu. Zahvaljujući tom vjetru u jedra, vjerujemo da ćemo ubrzo postati prepoznati kao
regionalno respektabilna kompanija

POSLEDNJE VIJESTI