slika

22.06.2021

Intervju Izvršnog direktora kompanije Montenomaks C&L

Popović: Montenomaks će i dalje biti predvodnik razvoja logističkog tržišta u Crnoj Gori

Crna Gora može u budućnosti da bude značajno logističko čvorište na Zapadnom Balkanu, a kompanija Montenomaks C&L, kao lider u integrisanoj logistici i član renomirane Nelt grupe, nastaviće da, kroz stalne inovacije i ulaganja, predvodi dalji razvoj ove sfere u našoj zemlji, poručio je u intervjuu za CdM izvršni direktor Montenomaks C&L Milenko Popović. Kako je rekao, u izazovnoj godini za nama, ostvarili su zadovoljavajuće rezultate i to, prije svega, zahvaljujući posvećenom timu ljudi. Popović posebno izdvaja i saradnju sa FedEx-om i TNT-om, kroz koju su regionalno i globalno dodatno pozicionirali kompaniju, a korisnicima pružili najbolju moguću uslugu na svjetskom nivou.

Za nama je vrlo izazovna pandemijska godina. Da li ste, uprkos nepredviđenim okolnostima, zadovoljni poslovanjem Montenomaksa i načinom na koji su vaši zaposleni odgovorili na sve zadatke?

Godina za nama prošla je jako brzo, donijela je dosta izazova, nepoznanica, ali, uprkos svemu, i uspjeha. Pandemija nas je naučila da budućnost nije predvidiva, ali da moramo biti spremni za nove izazove i kontinuirano raditi na unapređenju kako same kompanije i procesa u njoj, tako i naših zaposlenih, partnera i kompletne zajednice.

Nelt grupa, u sklopu koje posluje i kompanija Montenomaks, je na samom početku pandemije promptno reagovala i donijela Business Continuity plan, kako bi nastavili poslovanje u izmijenjenim uslovima i omogućili našim partnerima i klijentima efikasno i nesmetano snabdijevanje na tržištu. Takođe, ogromnu pažnju smo posvetili bezbjednosti i zdravlju naših zaposlenih koji su svojim odgovornim ponašanjem i, slobodno mogu reći, hrabrošću doprinijeli da odgovorimo svim zadacima u novonastalim okolnostima. Upravo su naši zaposleni i najzaslužniji za ostvarene rezultate koji su i u ovako izazovnoj godini bili zadovoljavajući.

Svi zajedno smo pokazali i da smo podrška i zajednici čiji smo dio, pa je, između ostalog, Nelt Grupa u Crnoj Gori donirala 20.000 eura za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Uprkos izazovnoj godini i dalje ste ostali lideri u Crnoj Gori kada je posrijedi integrisana logistika. Šta sve nudite svojim klijentima u njihovom povezivanju biznisa i ljudi?

Prateći svjetske trendove u logistici, slijedimo našu viziju da budemo lider na crnogorskom tržištu u pružanju kompletne integrisane logističke usluge visokog kvaliteta. Integrisana logistika danas omogućava korisnicima usluga da se posvete kvalitetu i promociji svojih proizvoda, a da svu brigu o logistici prepuste profesionalcima. Integrisana logistička usluga Montenomaksa objedinjuje međunarodni transport, carinsko posredovanje, skladištenje, manipulaciju robom i distribuciju do krajnjeg korisnika. To znači da, ukoliko ste proizvođač ili zastupate neke proizvode na tržištu, kompletnu brigu o proizvodima, uvoz i izvoz, carinske procedure, skladištenje, doradu, prilagođavanje proizvoda poput stikerisanja i co-packinga, i dostavu do krajnjih korisnika, možete da prepustite timu Montenomaksa.

Kako bi odgovorili na sve zahtjeve, bilo da su u pitanju mikro, mala, srednja, velika preduzeća ili multinacionalne kompanije, naš servis podrazumijeva korišćenje bilo koje pojedinačne usluge, kombinaciju više usluga, ili pak potpunu integrisanu uslugu.

Montenomaks C&L, kroz mrežu svojih partnera, omogućava ovaj servis svim domaćim i inostranim kompanijama, a pored toga, nudi i usluge kurirske službe na teritoriji cijele Crne Gore.

Kompaniju ste regionalno i globalno dodatno pozicionirali kroz saradnju sa FedEx-om i TNT-om. Kako je kombinacija ovih globalnih logističkih mreža napravila razliku u ovoj sferi poslovanja kod nas?

Ključnu razliku koju smo napravili je da smo još jednom dokazali da naše logističke usluge ne poznaju granice, već samo vremenske zone. Montenomaks C&L je od 2015. licencirani zastupnik FedEx usluga na crnogorskom tržištu, a od 2019. i zvanični provajder TNT usluga u našoj zemlji. Ujedinjenjem FedEx i TNT kompanije, Montenomaks C&L je svojim korisnicima obezbijedio pristup kombinovanoj mreži usluga, u više od 220 zemalja Evrope i svijeta, pružajući im pritom veće mogućnosti nego ikada ranije.

Naši korisnici dobili su, između ostalog, na jednom mjestu Express i Economy servis, slanje pošiljki avio transportom po vrlo povoljnim cijenama, te jednako efikasan drumski servis. Izdvojio bih i povoljne economy tarife za Sjedinjene Američke Države, Kinu, kao i ka Evropi, te zastupništvo u uvoznim carinskim procedurama u zemljama Evropske unije i van nje. Cijelu proceduru slanja pošiljki smo digitalizovali i pojednostavili uz pomoć aplikacija FedEx Ship Manager™ Lite i my TNT.

Saradnjom sa globalnim liderima u logistici donijeli smo međunarodne standarde i doprinijeli razvoju ove sfere poslovanja u Crnoj Gori.

Ljudski resursi su neizostavan segment svakog poslovanja. Kako ocjenjujete potencijal za rad i razvoj zaposlenih u kompaniji?

Sve kompanije koje su uspješno prebrodile krizu prethodne godine su se oslanjale na svoje zaposlene. Posebno sam ponosan na HR tim unutar grupe i duh zajedništva koji se gaji u našoj kompaniji. Upravo je ovakav sistemski pristup omogućio napredovanje, rast i razvoj svih naših zaposlenih, pa tako danas na većini rukovodećih pozicija imamo ljude koji su svoj prvi radni angažman počeli u Neregeliji ili nekoj drugoj kompaniji u Nelt sistemu, u Crnoj Gori, regionu ili šire.

Da bi se što bolje pripremili za sve izazove i kvalitetno odgovorili na zahtjeve naših klijenata, svi naši zaposleni prolaze interne treninge i obuke koji su posebno razvijeni za naše potrebe, ali i niz međunarodnih obuka koje radimo u saradnji sa partnerima. Mogućnost rada na drugim tržištima, pa čak i u Africi, gdje Nelt Grupa posluje na pet tržišta, su veliki motiv za postojeće, ali i za nove kolege koje tek započinju karijeru ili je žele preusmjeriti.

Smatrate li da postoji prostor za dalji razvoj logističkog tržišta u našoj zemlji i u kojem pravcu će se kretati?

Sa digitalizacijom poslovanja, novim informacionim sistemima i povezivanjem sa klijentima i državnim institucijama, dobrom putnom infrastrukturom, potencijalima luka, aerodroma i željeznice, smatram da Crna Gora može da bude i značajno logističko čvorište na Zapadnom Balkanu. Upravo zbog toga, sa pažnjom pratimo kretanja na tržištu, navike i potrebe potrošača, i prilagođavamo se njima. Spremno dočekujemo nove izazove.

Montenomaks C&L će nastaviti da pruža vrhunske logističke usluge po najsavremenijim standardima. Naše investicije će obezbijediti svim postojećim i novim klijentima još efikasnije usluge koje će im omogućiti kvalitetnije poslovanje. Kompleksni logistički procesi su sadašnjost i budućnost naše kompanije, ne samo u Crnoj Gori, već na svim tržištima Zapadnog Balkana gdje je Nelt grupa prisutna.

POSLEDNJE VIJESTI